“Hvornår tror du jeg skal dø?”

Værktøj til de svære samtaler


At snakke ærligt om livet med alvorlig sygdom og fremtidsprognoser er ikke nødvendigvis hvad læger er uddannet eller forberedt til. Samtidig, så kan patienter og pårørende finde det svært at starte denne slags samtaler. Men som det overstående spørgsmål viser, så er disse samtaler nødvendige og vigtige.

Derfor har Rigshospitalets hæmatologiske afdeling udviklet et samtaleværktøj der hjælper med at facilitere samtalen og sætte ord og følelser på det svære livssituation man står i, når man har alvorlig sygdom inde på livet. Sammen med samtale værktøjet får læger og sygeplejersker simulationstræning med professionelle skuespillere.

Let’s Co_dk er taknemmelige for at have været med i tilblivelsesprocessen. Al ære og kredit til alle de fantastiske læger og sygeplejersker, patienter, pårørende samt patient og pårørende medarbejdere som med ildsjæle-energi har skabt et så værdifuldt og meningsgivende projekt. 

“Samtale om liv og behandling” er finalist til Danish Design Award 2021, og nomineret til Danske Regioners fornemme pris “Årets Borgerinddragende Initiativ” i 2022.

Foreløbig er konceptet evalueret gennem et kvalitativt studie. I 2022 testes effekten af konceptet i et randomiseret kontrolleret studie på landets øvrige hæmatologiske afdelinger. Forhåbentlig kan konceptet også udbredes til andre afdelinger i Center for Kræft og Organsygdomme i løbet af 2022. 

Jeg syntes at Let’s Co er gode til at være meget ydmyge og forsigtige og respektfulde i forhold til at det er meget svært syge patienter vi har med at gøre, så hvis man skal sikre at alles stemmers bliver hørt, så kræver det en meget forsigtig tilgang så alle kan være med, og det synes jeg egentlig er noget af det fineste vi fik i samarbejdet.
– Stine Clemmensen, Læge

 

 

Category:

Projekter

Date:

september 27, 2022